Salmonelový průjem

Průjem vyvolaný salmonelou

Salmonely jsou odolné bakterie, vyskytující se na celém světě. V poslední době  se obecně  zvyšuje výskyt onemocnění vyvolaných salmonelami.

Zdroj:

Zvířata , z jejichž masa, mléka a vajec se vyrábějí potraviny.

 

Přenos:

K šíření salmonely nedochází vzduchem. K přenosu nákazy dochází požitím kontaminovaných potravin ( nejčastěji: měkké salámy, tlačenky, jitrnice, sekaná, paštiky, mléčné výrobky, výrobky z vajec :majonéza, tatarka, saláty, žloutkové věnečky, tiramisu, bílkové polevy…

Přenos z člověka na člověka je zcela  vyjímečný.

Klinický obraz:

Po 12-36 hodinách po požití závadného jídla se objeví nevolnost, zvracení, průjem, teplota nad 39, bolesti hlavy, klubů. Stolice vodnatá, stříkavá, někdy napěněná, zapáchající. Potíže trvají několik dnů. Je důležité doplňovat dostatečně ztrátu tekutin, jinak hrozí odvodnění organismu.

 

 

 

 

 

Prevence:

  1. Vybírejte při nákupech jen potraviny  bez prošlé lhůty, čerstvé, bez nafouklého víčka nebo obalu.
  2. Zajistěte dokonalé provaření a propečení potravin (zvl.masa, jídla z vajec)
  3. Snězte jídlo bezprostředně po uvaření.
  4. Jídlo k pozdější spotřebě uchovávejte  buď při teplotě nad 60°C nebo ho zchlaďte pod 10°C
  5. Před opětovnou konzumací jídlo opět ohřejte důkladně, lépe na sporáku než v mikrovlnce.
  6. Zabraňte styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami ( nožem, kterým jste krájeli syrové maso neporcujte pečené, nádobí kde se rozmazovalo maso nepoužívejte na uvařené jídlo apod.)
  7. Umývejte si důkladně ruce před každou přípravou jídla a po jakémkoliv přerušení, zvláště po použití WC
  8. Udržujte všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě
  9. Chraňte potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty
  10. Používejte k přípravě potravin pitnou vodu.
  11. Zakoupené potraviny, které mají být uloženy v chladu převážejte z marketu pokud možno v chladící tašce, nenechávejte je dlouho v teple v autě a mimo lednici.
  12. Při rozklepávání domácích vajíček dávejte pozor na to, aby nedošlo ke kontaminaci se skořápkou znečištěnou trusem.
  13. Neochutnávejte syrové těsto, játrovou zavářku do polévky ani sekanou v syrovém stavu.
  14. Mléko od krávy před konzumací svařte, nikdy nepijte syrové.
  15. Při výskytu v rodině nedojídejte po nemocném, nepijte z jedné sklenice. Vydesinfikujte WC a důkladně si myjte ruce. Zároveň si zkuste vzpomenout, co nemocný jedl asi 1 den před vypuknutím potíží, zkontrolujte obsah lednice, načaté tatarky, salámy, paštiky, saláty apod. vyhoďte.